Fou i le fale

Facebook, WhatsApp, ma Instagram tumau motusia ma o le iʻuga, o le tele o tagata faʻaoga na le mafai ona oʻo atu i luga o faʻasalalauga faʻasalalauga i le taimi o Oketopa 4th, 2021 i le lalolagi atoa. 

Aisea na tupu ai lenei mea?

O le motusia na amata ia Oketopa 4, 2021, ma manaʻomia se taimi maualuga e foia ai. Ole fa'aletonu sili lea ona leaga na tupu mo Facebook talu mai se fa'alavelave i le 2019 na ave'esea ai lana upega tafa'ilagi mo le sili atu i le 24 itula, ona o le fa'aletonu na sili ona afaina ai kamupani tumaoti ma tagata fai mea e fa'alagolago i nei pulega mo a latou totogi.

 

Na tuʻuina atu e le Facebook se faʻamatalaga mo le taʻavale ia Oketopa 4th, 2021 afiafi, fai mai na mafua ona o se faʻafitauli. Fai mai le fa'alapotopotoga e le'o talia lelei so'o se fa'amatalaga a tagata fa'aoga na a'afia.

Fai mai Facebook o le faaletonu o le suiga o le faatulagaga na aafia ai meafaigaluega i totonu ma faiga a le faalapotopotoga lea na faafememeaiina ai taumafaiga e fuafua le mataupu. O le tapuni na faʻalavelaveina ai le gafatia o le Facebook e faʻatautaia le faʻalavelave ma faʻaitiitia ai meafaigaluega i totonu e faʻamoemoe e foia ai le mataupu. 

Fai mai le Facebook o le motusia o fesoʻotaʻiga i le va o nofoaga autu a le Facebook na mafua ai le faʻalavelave ona o tagata faigaluega e le mafai ona fesoʻotaʻi le tasi i le isi. 

O tagata faigaluega na sainia i totonu o meafaigaluega faigaluega, mo se faʻataʻitaʻiga, Google Docs ma Zoom aʻo leʻi paʻu na mafai ona galulue i lena mea, ae o nisi tagata faigaluega na sainia ma latou imeli galuega na poloka. Ua auina atu enisinia Facebook i nofoaga autu a le US server e foia ai le faafitauli.

Na fa'apefea ona a'afia tagata fa'aoga?

E faitau miliona tagata fa'aoga i le salafa o le lalolagi o lo'o taumanatunatu po'o afea e fa'aleleia ai fa'afitauli, ma sili atu i le 60,000 fa'asea na taofia ma DownDetector. O le mataupu na oʻo mai i le maeʻa ai o le 4.30 i le afiafi ina ua paʻu WhatsApp, lea na sosoʻo ai ma le taʻavale na faʻaalia mo Facebook lava ia ma Instagram. 

E faapena foi le auaunaga a le Facebook Messenger, ma tuua ai le faitau miliona o tagata i le lalolagi atoa e faaaoga Twitter DMs, telefoni feʻau, telefoni, pe talanoa le tasi i le isi faafesagaʻi e talanoa le tasi i le isi.

O auaunaga ua foliga mai e le lelei mo tagata faʻaoga ma nisi o lipoti o loʻo galue pea nisi o saite pe ua amata ona toe galue, ae o le toʻatele o tagata latou te fai mai o loʻo i fafo mo i latou.

O i latou o loʻo taumafai e tatala nofoaga i luga o le komepiuta na lipotia mai na faʻafeiloaʻi i se itulau uliuli-paʻepaʻe ma se feʻau e faitau "500 server error".

E ui o le motusia na afaina ai le faitau miliona o auala o fesoʻotaʻiga a tagata, ae o loʻo i ai foi le faitau afe o pisinisi o loʻo faʻalagolago i le Facebook aemaise lava, ma lana maketi maketi, lea na tapunia lelei aʻo faʻaleleia e le Facebook le faʻafitauli.

O a ni fa'aletonu tetele talu ai na tutupu a'o le'i o'o i lenei mea?

Tesema 14, 2020

Na va'aia e Google ana polokalame tetele uma, e aofia ai YouTube ma Gmail, o lo'o alu tuusa'o, ma tu'u ai le faitau miliona e le mafai ona fa'aogaina auaunaga autu. Fai mai le kamupani o le motusia na tupu i totonu o lana faʻamaoniga faʻamaonia, lea e faʻaaogaina e faʻapipiʻi ai tagata i totonu o latou teugatupe, ona o se "faʻafitauli o loʻo teuina i totonu". I se faatoesega i ona tagata faʻaoga, na fai mai Google o le mataupu na foia i lalo ole itula.

Aperila 14, 2019

E le o se taimi muamua lea ua a’afia ai platforms a le Facebook i se motusia, ona o se fa’alavelave fa’apenei na tupu i le lua tausaga talu ai. O hashtags #FacebookDown, #instagramdown ma #whatsappdown sa lauiloa uma i le lalolagi atoa i luga ole Twitter. O le toʻatele o tagata na iu ina tausua na latou faʻamalieina a itiiti mai e tasi le lauiloa faʻasalalauga faʻasalalau faʻasalalau o loʻo galue pea i se auala tutusa ma le mea na tupu ia Oketopa 4th, 2021 afiafi.

Novema 20, 2018

Na aʻafia foi Facebook ma Instagram i ni nai masina na muamua atu ina ua lipotia mai e tagata faʻaoga o tulaga uma e lua le le mafai ona tatalaina itulau poʻo vaega i luga o polokalama. Na ioe uma i laua i le mataupu ae e lei faia se faamatalaga i le mafuaaga o le mataupu.

Aafiaga o lenei motusia tele

Zuckerberg MarkO lona tamaoaiga patino ua pa'u i le lata i le $7 piliona i ni nai itula, ma pa'u ai o ia i lalo i le lisi o tagata sili ona mauoa i le lalolagi, ina ua uma ona sau se tagata faasalalau ma ua le toe maua ai se faaletonu. Facebook O oloa fu'a a Inc.

O le fa'ase'e o fa'atauga i le Aso Gafua na tu'uina atu ai le tau o Zuckerberg i lalo i le $120.9 piliona, ma fa'aitiitia ai o ia i lalo ole Bill Gates ile Numera 5 ile Bloomberg Billionaires Index. Ua leiloa e tusa ma le $19 piliona o le tamaoaiga talu mai Setema 13, ina ua toeitiiti $140 piliona lona tau, e tusa ai ma le faasino igoa.